Noże gastronomiczne to podstawowe narzędzia w kuchni każdego kucharza. Nie sposób się bez nich obejść, szczególnie gdy producenci przygotowują dla nas tak bogatą ofertę tych narzędzi.
Warto zwrócić uwagę, że już do przygotowywania posiłków w domowym zaciszu bardzo często sięgamy po kilka rodzajów noży. Nie bez przyc...
Noże gastronomiczne to podstawowe narzędzia w kuchni każdego kucharza. Nie sposób się bez nich obejść, szczególnie gdy producenci przygotowują dla nas tak bogatą ofertę tych narzędzi.
Warto zwrócić uwagę, że już do przygotowywania posiłków w domowym zaciszu bardzo często sięgamy po kilka rodzajów noży. Nie bez przyczyny w lokalu gastronomicznym kucharz powinien być zaopatrzony w cały arsenał narzędzi do krojenia. Podstawową kategorią noży są różnego rodzaju ostrza do mięsa. Przygotowując surowe mięso powinniśmy zaopatrzyć się w porządnie wykonane, twarde, stalowe ostrze. Taki produkt przygotował m. in. Stalgast. Inny nóż będziemy używać do łatwiejszego w obróbce surowego drobiu. Wspomniany już producent również zwrócił na to uwagę i prezentuje nam nieco mniejsze ostrze, które idealnie sprawdzi się przy tego rodzaju mięsie. Do gotowanego mięsa posłuży nam odpowiedni produkt w zależności od tego czy mamy do czynienia z pieczenią, stekiem czy wędliną. Aby odpowiednio wyfiletować rybę, skorzystamy z kolei ze specjalnych noży, których długość i kształt zależy od rodzaju ryby.
Krojenie pieczywa i nabiału ułatwią nam narzędzia z "ząbkami" i wyprofilowanymi ostrzami.
Noże gastronomiczne do warzyw umożliwią nam z kolei łatwe obranie i dokładne posiekanie. Należy też zwrócić uwagę, że ostrza do jarzyn mają specyficzny kształt, zakończony wygięciem w dół deski.
Odrębną kategorię stanowią noże kute, które wyróżniają się perfekcją wykonania. Powstają z jednego kawałka metalu. Ich zaletą jest nierdzewność oraz wygodne ułożenie w dłoni. Hendi oraz Stalgast wiodą prym w produkcji tego rodzaju wytrzymałego ostrza.
Rapton oferuje z kolei noże ceramiczne wykonane z cyrkonu. Ich ostrze jest twardsze niż stal. Warto wspomnieć, że cyrkon to materiał neutralny chemicznie, więc przy krojeniu nie wytrąca witamin z produktów, a także nie wpływa na smak.
Designerskie produkty z pewnością odnajdziemy w kategorii noży dekoracyjnych. Nóż do cytrusów, kulek, zestaw do carvingu, nóż do wycinania spirali i inne produkty nie tylko ułatwią nam pracę z konkretnymi produktami, ale też zaciekawią klienta jeśli zdecydujemy się na tzw. "live show z kucharzem" w naszym lokalu.
Aby noże mogły nam długo i należycie służyć, warto zainwestować w dobrej jakości ostrzałki do noża, listwy, na których umieścimy nieużywane narzędzia. Dla bezpieczeństwa użytkowników Stalgast przygotował również stalową rękawicę, która odpowiednio zabezpieczy kucharza podczas krojenia.
Zakup wysokiej klasy noży to inwestycja na lata. Nie tylko ułatwią one pracę, ale także przyczynią się do profesjonalnego przyrządzenia dania.
Podkategorie:
Filtruj
Ładowanie...
R07000P091116
347 mm
150 g
Noże
291230
230 mm
Noże
290250
250 mm
Noże
290201
200 mm
Noże
290200
200 mm
Noże
218309
305 mm
Noże
218300
300 mm
Noże
218259
255 mm
Noże
218258
240 mm
Noże
218250
255 mm
Noże
218209
205 mm
Noże
218208
210 mm
Noże
218200
200 mm
Noże
284311
Noże do surowego mięsa
20 cm
stal nierdzewnej X50CrMoV15 z dodatkiem chromu
Noże kuchenne
283121
Noże do surowego mięsa
286243
Noże kuchenne
283114
Noże do surowego mięsa
286222
Noże kuchenne
286182
Noże kuchenne
286212
Noże kuchenne
286252
Noże kuchenne
283101
200 mm
Noże do surowego mięsa
284185
Noże kuchenne
3011
ARC BLACK
Widelce stołowe
Noże
5394S057
LAGUIOLE
Noże do steków
Noże
218455 23
PRIMELINE
Noże szefa kuchni
Noże
8291 10 L
BEST CUT
Torby na noże
Noże
218200
200 mm
Noże
218335 13
PRIMELINE
Noże uniwersalne
Noże
SAS Spółka z o.o. Sp.k. powstała w 2008 roku, ale jest kontynuatorem działalności realizowanej pod marką SAS od 1990 roku (najpierw jako Zakład Handlowo-Usługowy "SAS" Sławomir Strzempek, później SAS Sp. z o.o.). Firma od początku swojej działalności siedzibę ma w Zielonej Górze przy ul. Chmielnej 15. Aktualnie posiadamy również 2 biura handlowe: w Gorzowie ul. Okólna 29 oraz Poznaniu ul. Główna 31 oraz ponad 30 pracowników - fachowców w swoich dziedzinach (większość z ponad 5 letnim stażem
Czytaj więcej